Početna Favoriti Pratite nas

Što je kandidijaza?

Za vaginalnu gljivičnu infekciju ili kandidijazu (ili kandidozu) odgovorna je, u najvećem broju slučajeva, gljivica iz roda kvasnica Candida albicans (znatno manje C. glabrata i C. tropicalis te druge gljivice i kvasnice).

Procjenjuje se da 75% žena barem jednom u životu iskusi simptome kandidijaze.

Mnoge od njih tijekom života susrest će se i boriti s recidivnom infekcijom, a do 10% žena patit će od rekurentne vulvovaginalne kandidijaze (više od tri upalne epizode tijekom jedne godine).

Budući da je Candida albicans i u zdravim uvjetima prisutna u našem tijelu - pa i u rodnici - za razvoj gljivičnog vulvovaginitisa nije nužan spolni odnos.

Kandidijaza se ne ubraja u spolno prenosive bolesti u užem smislu tog pojma.

Kandidijazu mogu imati i žene koje nemaju spolne odnose niti su ih ikada imale.

U najvećem broju slučajeva vulvovaginalne kandidijaze odgovorne su naše gljivice, a ne gljivice partnera.

Kandidijaza nije dokaz da je jedan od partnera bio nevjeran, ali moguć je prijenos gljivične infekcije između partnera, pa se u takvom slučaju uz liječenje jednog, preporučuje i liječenje drugog partnera.

Pročitajte još:

Što je kandidijaza?
Što uzrokuje kandidijazu?
Simptomi kandidijaze
Tipovi kandidijaze
Kako liječiti kandidijazu?
Prirodna ljekarna
Dodaci prehrani
Kako spriječiti kandidijazu?
Oralni seks i kandidijaza
 
  Copyright © 2011 Intermed d.o.o.
Sva prava pridržana
 
  Naše su stranice informativnog karaktera i namjera im nije zamijeniti Vašu liječnicu ili liječnika, već predložiti o čemu biste s njima trebali detaljnije razgovarati. Vjerujemo da nam poznavanje i razumijevanje funkcioniranja našega tijela pomaže da prepoznamo i izbjegnemo moguće probleme te očuvamo svoje intimno zdravlje.