Početna Favoriti Pratite nas

Što je klamidija?

Klamidija (lat. Chlamydia trachomatis) je bakterija koja u našem urogenitalnom sustavu izaziva jednu od najčešćih spolno prenosivih infekcija. Ovaj tip klamidije može izazvati upalno stanja i na drugim dijelovima tijela - u oku.

Klamidijska infekcija je vrlo učestala, posebice kod mlađih spolno aktivnih žena i djevojaka do 25 godina. Pretpostavlja se da je jedna od deset ženskih osoba u toj dobnoj skupini zaražena klamidijom, dok je ova stopa upola manja kod starijih dobnih skupina. Učestalost se dovodi u vezu i s čestim promjenama spolnih partnera, s višestrukim drugim infekcijama spolnih organa te nezaštićenim spolnim odnosom.

Izlučevine našeg tijela predstavljaju rezervoar klamidije – sperma, cervikalna sluz, urin. To ukratko i objašnjava put zaraze klamidijom – genitalni, oralni i analni odnos.

Muškarac može ženi prenijeti klamidiju nezaštićenim spolnim odnosom u kojem ona dolazi u kontakt s njegovom spermom, tekućinom koja se izlučuje prije ejakulacije (iz bulbouretralnih žlijezdi) pa i mokraćom. Pritom čak i nije potrebno da dođe do penetracije – klamidiji je dovoljno da se nađe na vlažnu tlu vanjskih dijelova spolovila ili u unutrašnjosti usta, odakle će se početi širiti kamo joj odgovara.

Simptome infekcije klamidijom muškarci u pravilu ne osjećaju, tako da nisu ni svjesni da su kliconoše.

Može li se klamidija prenijeti indirektnim putem?

Rijetko, jer je ona relativno neotporna i ne može dugo opstati na suhoj površini

Ipak, dokazano je da može preživjeti oko 45 minuta na vlažnoj površini, što bi mogao biti jedan od načina zaraze klamidijom, barem kad je u slučaju oko (npr. da inficiranom rukom protrljamo oko).

Uvažavamo li mogućnost preživljavanja klamidije u vlažnim uvjetima, ne bismo smjeli u cijelosti isključiti ni mogućnosti genitalne infekcije preko mokrih predmeta, iako je takav prijenos više slučajnost nego mogućnost.

Kako se dijagnosticira klamidija?

Klamidijska se infekcija potvrđuje laboratorijskim ispitivanjima, a moguće ju je detektirati iz mokraće i obriska vrata maternice.

Pročitajte još:

Što je klamidija?
Utjecaj klamidijske infekcije na zdravlje
Simptomi klamidijske infekcije
Kako je liječiti i spriječiti?
Prirodna ljekarna
Dodaci prehrani
 
  Copyright © 2011 Intermed d.o.o.
Sva prava pridržana
 
  Naše su stranice informativnog karaktera i namjera im nije zamijeniti Vašu liječnicu ili liječnika, već predložiti o čemu biste s njima trebali detaljnije razgovarati. Vjerujemo da nam poznavanje i razumijevanje funkcioniranja našega tijela pomaže da prepoznamo i izbjegnemo moguće probleme te očuvamo svoje intimno zdravlje.