Početna Favoriti Pratite nas

Što su mikoplazma i ureaplazma?

Mikoplazma i ureaplazma su mikroorganizmi koji u žena mogu izazvati upalna stanja (tzv. mikoplazmoze). Te su infekcije najčešće kod spolno aktivnih žena, ali se javljaju i kod 10% žena koje nisu spolno aktivne, a rijetke su, ali moguće, kod osoba koje nisu stupile u spolne odnose (do 5-10%).

Spolni odnos (uključujući i oralni seks!) najčešći je put prve kolonizacije spolovila mikoplazmom ili ureaplazmom, premda ne i isključivi.

Mikoplazme i ureaplazme pripadaju jedinstvenoj bakterijskoj vrsti iz razreda Mollicutes, koji se od ostalih bakterija razlikuju po tome što nemaju staničnu stijenku, pa mogu mijenjati oblik, što otežava njihovu detekciju (najpouzdanije PCR testom). Smatraju se najmanjim živućim organizmima sposobnima za samoreprodukciju.

Od preko 100 identificiranih vrsti, oko šest vrsti mikoplazmi kolonizira naš organizam (usta i dišni sustav i zglobove), a naš urogenitalni trakt naseljavaju:

Mycoplasma hominis

Ima pokazatelja da mikoplazme i ureaplazma četiri puta češće gostuju kod žena nego kod muškaraca.

Ureaplasma urealyticum
Mycoplasma genitalium

Osim prilagodljiva oblika, mikoplazme i ureaplazme se zbog svojega parazitskog stila života mogu uklopiti u svaki okoliš. Jednostavno se prikače uz stanicu bez da je unište, što je još jedan od razloga njihova neprepoznavanja.

Mikoplazme i ureaplazme u domaćinskoj stanici izazivaju upalu kao imunosni odgovor. Upala nalikuje alergijskoj, s natečenim upaljenim tkvom.

Testovi na mikoplazme i ureaplazme ne provode se rutinski, no na njih bi se svakako trebale odlučiti žene koje:

  • se bore s neplodnošću
  • imaju povijest gubitaka trudnoće
  • dugotrajan prigušen bol u zdjelici
  • kronične simptome vaginitisa

Pročitajte još:

Što su mikoplazma i ureaplazma?
Uzroci infekcije
Simptomi infekcije
Utjecaj na plodnost i trudnoću
Kako liječiti i spriječiti infekciju?
Prirodna ljekarna i dodaci prehrani
 
  Copyright © 2011 Intermed d.o.o.
Sva prava pridržana
 
  Naše su stranice informativnog karaktera i namjera im nije zamijeniti Vašu liječnicu ili liječnika, već predložiti o čemu biste s njima trebali detaljnije razgovarati. Vjerujemo da nam poznavanje i razumijevanje funkcioniranja našega tijela pomaže da prepoznamo i izbjegnemo moguće probleme te očuvamo svoje intimno zdravlje.