Početna Favoriti Pratite nas

Zašto Papa test?

Sigurno je da nema žene koja nije čula za Papa test, ali ipak nerijetko ostanemo zbunjene dobivši nalaz i razumjevši od njega tek ponešto ili ništa.

Odmah treba reći da je Papa probirna (screening) pretraga, odnosno prva etapa u dijagnosticiranju mogućih nepravilnosti stanica epitela (koje bi mogle imati i pretkancerozni karakter).

Pozitivan nalaz Papa testa mora se potvrditi ili negirati drugim dijagnostičkim pretragama – kolposkopijom, biopsijom i HPV genotipizacijom.

Na primjer: Papa test može ukazivati na promjene epitela koje bi mogle biti uzrokovne Humanim papilomavirusom, ali prisutnost virusa može se jedino potvrditi (ili isključiti) drugom pretragom, takozvanim HPV testom kojim se detektira prisutnost DNK virusa u stanicama.

Imajte to na umu posebice ako vaš nalaz Papa testa ukazuje na neke manje promjene na epitelu jer to još uvijek ne znači da je kod vas prisutan ozbiljniji zdravstveni problem.

Test je prvenstveno namijenjen za otkrivanje promjena u epitelu vanjskog ušća vrata maternice i kanala vrata maternice, no iz njega se mogu iščitati i neke druge informacije. Primjerice, kako na epitel utječu spolni hormoni estrogen i progesteron, tako se po izgledu cervikalnih stanica može steći uvid u stanje spolnih hormona.

Osim toga, iako test nije zamišljen za probir spolno prenosivih bolesti, iz njega je moguće iščitati herpesnu infekciju i trihomonijazu.

Pročitajte još:

Zašto Papa test?
Kada Papa test?
Kako se pripremiti?
Kako se izvodi Papa test?
Kolposkopija i biopsija
HPV test
 
  Copyright © 2011 Intermed d.o.o.
Sva prava pridržana
 
  Naše su stranice informativnog karaktera i namjera im nije zamijeniti Vašu liječnicu ili liječnika, već predložiti o čemu biste s njima trebali detaljnije razgovarati. Vjerujemo da nam poznavanje i razumijevanje funkcioniranja našega tijela pomaže da prepoznamo i izbjegnemo moguće probleme te očuvamo svoje intimno zdravlje.